Strona głównaPrzepisy → Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Świetnie rozgrzewa, a z dodatkiem grzanek i odrobiny mięsa wystarczy za cały obiad. Ma piękny kolor, który rozjaśni pochmurne, jesienne dni. Z pewnością spodoba się dzieciom, nie tylko na Halloween.

 

Jeśli masz przygotowany wcześniej, zamrożony bulion (jeśli nie, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu) to przygotowanie zupy dyniowej jest łatwe i szybkie.

 

Jaką dynię wybrać?

Dynie jadalne występują w wielu odmianach, często różnią się znacznie kształtem i kolorem. Jeśli chcesz od czasu do czasu przyrządzić sobie coś z dyni, to nie musisz być ekspertem sadownictwa. Podstawa, to mieć zaufany stragan lub warzywniak, w którym sprzedawczyni doradzi i nie wciśnie "scheissu". Przy zakupie zwróć tylko uwagę, czy dynia ma zdrową, nieuszkodzoną skórkę (bez śladów gnicia, pleśni, czy wgnieceń, przez które widać miąższ) oraz czy przy postukaniu w nią ręką wydaje głęboki, pusty dźwięk.

Dynia, której użyłem do przygotowania zupy

Dynia, której użyłem do przygotowania zupy.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • zupa:
    • 600g obranego miąższu dyni,
    • 2 średnie ziemniaki (łącznie ok. 300g),
    • 2-3 pomidory (łącznie ok. 200g),
    • 0,5l bulionu,
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
    • przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, mielona, suszona papryka czerwona,
    • ewentualnie odrobina mięsa z bulionu,
  • grzanki:
    • dwie kromki chleba,
    • łyżka masła,
  • dekoracja:
    • odrobina świeżej lub suszonej natki pietruszki.

Uwagi:

  • Podana ilość dyni dotyczy obranego miąższu, dlatego bezpiecznie jest przyjąć, że potrzebujesz przynajmniej kilogram dyni. Duże dynie sprzedawane są na kawałki, więc możesz poprosić o odpowiednią porcję.
  • Jeśli chcesz większą ilość zupy, to proporcjonalnie zwiększ ilość składników.
  • Proporcje nie muszą być zachowane z aptekarską precyzją. Więcej dyni i/lub ziemniaków, to bardziej kremowa konsystencja zupy, więcej bulionu - zupa wyjdzie rzadka.
  • Zimą, kiedy pomidory mają podły smak lepiej zastąpić je dobrym przecierem (nie koncentratem) o tej samej wadze.

 

Wykonanie

Przygotuj bulion. Podgrzej go mocno na wolnym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Jeśli masz zamrożony bulion, to wrzuć go do garnka, nalej odrobinę przegotowanej, gorącej wody, tak aby zakryć dno garnka i rozmrażaj a następnie podgrzewaj na najmniejszym możliwym ogniu.

Obierz ziemniaki, opłucz je pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę o boku ok. 0,5cm.

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, takie, żeby wygodnie było je obierać ze skóry i nasion.

Dynię pokrój na kawałki

Dynię pokrój na kawałki.

Z każdego kawałka usuń środek z nasionami, tak, żeby pozostał tylko zawarty miąższ.

Usuń nasiona

Usuń nasiona.

Obierz dynię ze skórki. Uwaga na palce, skóra jest twarda, wymaga ostrego noża, a kawałki dyni są śliskie, więc łatwo o skaleczenie.

Obierz dynię ze skórki

Obierz dynię ze skórki.

Pokrój dynie w kostkę o boku ok. 1 cm. Nie musi być precyzyjnie.

Pokrój dynię w kostkę

Pokrój dynię w kostkę.

Do rondla wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją na średnim ogniu przez ok. minutę.

Do rondla wlej oliwę i postaw na średnim ogniu

Do rondla wlej oliwę i postaw na średnim ogniu.

Do rondla wrzuć ziemniaki. Wymieszaj, żeby pokryły się oliwą. Podlej je odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki, nie musi być precyzyjnie). Chodzi o to, żeby ziemniaki się podsmażyły na miękko, a nie usmażyły na frytki.

Do rondla wrzuć ziemniaki, podlej odrobiną wody...

Do rondla wrzuć ziemniaki, podlej odrobiną wody...

Podsmażaj ziemniaki 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

...i smaż przez 5 minut na średnim ogniu

...i smaż przez 5 minut na średnim ogniu.

Do rondla wrzuć pokrojoną dynię. Wymieszaj z ziemniakami. Ponownie podlej odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki).

Do rondla wrzuć dynię i podlej odrobiną wody

Do rondla wrzuć dynię i podlej odrobiną wody.

Smaż dynię ok. 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać. W połowie smażenia wlej jeszcze ok. 1/4 szklanki wody.

Smaż dynię ok. 25-30 minut

Smaż dynię ok. 25-30 minut.

W międzyczasie zalej pomidory wrzątkiem na ok. 20 sekund. Następnie zalej je zimna wodą i odstaw na minutę.

Zalej pomidory wrzątkiem na ok. 20 sekund. Następnie zalej zimna woda i odstaw na minutę

Zalej pomidory wrzątkiem na ok. 20 sekund. Następnie zalej zimna woda i odstaw na minutę.

Obierz pomidory ze skóry: ostrym nożem natnij skórkę pomidora na krzyż, następnie podważ ją i ściągnij. Po sparzeniu wrzątkiem odejdzie bardzo łatwo.

Natnij skórkę na krzyż

Natnij skórkę na krzyż.

 

ALTer

Obierz pomidory ze skórki.

Pokrój pomidory w kostkę i wrzuć do rondla z dynią i ziemniakami.

ALTer

Pokrojone pomidory wrzuć do rondla z dynią i ziemniakami.

Smaż całość jeszcze ok. 15 minut na średnim ogniu, aż pomidory się rozgotują i rozpadną.

Smaż całość jeszcze przez ok. 15 minut na średnim ogniu

Smaż całość jeszcze przez ok. 15 minut na średnim ogniu.

Do rondla wlej podgrzany bulion. Jeśli w bulionie masz jakieś kawałki mięsa, to odłóż je osobno.

Do rondla wlej podgrzany bulion

Do rondla wlej podgrzany bulion.

Przy pomocy blendera zmiksuj dokładnie zupę na gładką masę.

Zmiksuj dokładnie zupę blenderem...

Zmiksuj dokładnie zupę blenderem...

Pozostaw jeszcze przez kilka minut na minimalnym ogniu. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, mielonym imbirem i mieloną czerwona papryką. Ilość przypraw najlepiej dobierz eksperymentalnie, wg swojego gustu. Dodawaj odrobinę i kosztuj, aż do uzyskania satysfakcjonującego smaku. Możesz też poeksperymentować z mielonym kardamonem i szafranem, uzyskując równie ciekawy, egzotyczny posmak.

ALTer

...do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Przygotuj grzanki. Na patelnię wyłóż ok. łyżki masła. Rozgrzej na średnim ogniu.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła

Na patelni rozgrzej łyżkę masła.

Chleb pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5cm. Wrzuć na patelnię, na rozgrzane masło.

Chleb pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5cm i wrzuć na rozgrzane masło

Chleb pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5cm i wrzuć na rozgrzane masło.

Podpiecz chleb na maśle przez ok. 3-5 minut, na złotobrązowy kolor. Na sam koniec oprósz grzanki solą i czerwoną, mieloną papryką. Paprykę dodajemy zawsze na końcu i nie na silny ogień, bo zawiera dużo cukru i łatwo się przypala nabierając gorzkawego smaku.

ALTer

Podpiecz grzanki na złotobrązowy kolor, na koniec posyp je papryką.

Na talerze wylej zupę, ewentualnie dodaj kawałki mięsa z bulionu. Wsyp odrobinę grzanek i udekoruj całość umytą i posiekaną natka pietruszki (ewentualnie może być suszona).

ALTer

Smacznego!

 

Zupa dyniowa dla dzieci

Zupa z dyni świetnie nadaje się dla maluchów, również dla niemowlaków. Jest bardzo atrakcyjna ze względu na kolor i lekko słodkawy smak. Wystarczy zrezygnować z soli, pieprzu i imbiru. Przygotowuję taką zupę dla córeczki już od 8 miesiąca jej życia.

Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o nowych przepisach? Zapisz się do newslettera!


Ważne: sprawdź, czy wiadmość aktywacyjna nie trafiła do folderu zawierającego SPAM. Dodaj domenę zachcianki.pl do tzw. Białej Listy zaufanych adresów na swoim koncie pocztowym.

Forum - komentarze i opinie:

Autor: calkowie , Data wysłania: 2013-08-25

Zupa wyszła naprawdę pyszna, nie jest mdła, bo pomidor dodaje pikanterii, wychodzi naprawdę bardzo dobra.

Autor: Macieq_73 , Data wysłania: 2013-08-25

Dla mnie bomba. Wreszcie zupa dyniowa w pełni wytrawna. Naprawdę super. Ja do tej pory znałem tylko tę na mleku z zacierką. Od siebie dodałem również małą cebulkę do ziemniaków, a na koniec nie żałowałem sproszkowanej wędzonej hiszpańskiej słodkiej papryki. Wyszło rewelacyjnie.
Dziękuję.

Autor: Kasia , Data wysłania: 2013-09-18

Dziekuje Ci bardzo za przepis.
W Internecie jest mnóstwo receptur dotyczacych zupy dyniowej, a jak przyjdzie co do czego to okazuje sie,ze to jedno wielkie NIETO.
Bardzo mi pomogl Twoj przepis, pomidory to strzal w dziesiatke.
Dodalam kilka skladnikow od siebie i zupa wyszla mega pychota.
Pozdrawiam!

Autor: wrecerka , Data wysłania: 2013-09-23

Dotąd byłam mocno zdystansowana do dań z dyni, wyobrażałam sobie, że przede wszystkim są mdłe.
Zupa dyniowa wg powyższego przepisu zupełnie odmieniła mój pogląd na to warzywo.
Myślę, że kluczem do sukcesu tego przepisu jest wykorzystanie świeżych pomidorów, które potrawie dodają kwaskowości. Po prostu pycha!
Gratuluję autorowi.
Pozdrawiam!

Autor: Przemo , Data wysłania: 2013-09-29

Zupa dyniowa według powyższego przepisu była doskonałym debiutem.
Gratuluję pomysłowości Autorowi i dziękuję za chęć podzielenia się tą znakomitą recepturą.:)

Autor: [Zachcianki.pl] , Data wysłania: 2013-10-02

Dziękuję za słowa uznania! Jeśli Wam smakowało, to zapraszam do podzielenia się linkiem do przepisu na Facebooku lub blogu.

Autor: Aga , Data wysłania: 2013-10-07

Pyszna jest ta zupka, aczkolwiek bardzo czasochłonna. Dzisiaj zjemy z moim 2 letnim synem bez imbiru, bo nie mam w domu i z zacierką. Jutro doprawię imbirem i zjemy z grzankami. Um, mniam mniam.

Autor: Ania , Data wysłania: 2013-10-09

Super zupka! Zrobiłam dziś dla mojej 14-miesięcznej córeczki. Bardzo się zajadała;)
Dziękuję za świetny przepis i proszę o więcej!!

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe.
Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin.